torstai 1. joulukuuta 2016

Metabolism

Boostaa aineenvaihduntaa 6+1 vinkillä!







 Tässä kohtaa vuotta on hyvä kiinnittää huomiota aineenvaihduntaan. En varmasti ole ainoa, joka herkuttelee hieman enemmän kuin normaalisti ;) Ennen jouluviikkoa pidän kyllä kiinni herkkupäivästä eli kerran viikkoon vain herkuttelua. Jouluviikolla (eli viikolla jolloin on jouluaatto) tuo yksi päivä voi hieman venyä muillekkin päiville, mutta se sallittakoon! Mikäli se ei jää päälle. 

Sitten itse aiheeseen eli aineenvaihduntaan ja siihen, miksi se on niin tärkeää. 
Aineenvaihdunta on jokaisella yksilöllinen ja erilainen. Aineenvaihdunta eli metabolia on biologinen prosessi, jossa keho muokkaa ravintoaineita. Keho ottaa ja saa niistä rakennusaineita ja energiaa. Toisilla aineenvaihdunta on nopeampi kuin toisilla. Mikäli omaa hitaan aineenvaihdunnan, saattaa lisäkiloja kertyä helpommin kuin henkilölle, jolla on nopea aineenvaihdunta.  Aineenvaihdunnan toimintaan vaikuttavat ikä, geenit, sukupuoli sekä paino, mutta SINÄ itse voit myös vaikuttaa siihen! 





Vilkautta aineenvaihduntaan:


1. Vesi

Vettä tulisi juoda päivän aikana ainakin kaksi litraa, mutta kolme litraa päivässä olisi tosi hyvä! Vesi auttaa poistamaan turvotusta, sillä kun juo nestettä, sitä myös lähtee pois. Vesi on hyvä huuhteluaine kropalle. Tämän olen kokenut myös itse! Juomapullo kulkee jokapaikassa mukana. 


2. Syö usein ja monipuolisesti

Elimistö tarvitsee polttoainetta ja mieluiten puhdasta sellaista. Ihmisen tulisi syödä 3 - 4 tunnin välein pitääkseen aineenvaihdunnan käynnissä. Tasaisin väliajoin tulisi syödä jokapäivä. 
Mikäli on tyhjä vatsa kauan aikaa, viestittää se aivoille, että täytyy säästää energiaa! Kehomme toimii siis siten, että jos vatsa on tyhjä, keho pitää kiinni rasvasoluista, koska ei tiedä milloin saa taas uutta ravintoa. Fiksua eikö?


3. Liikunnan harrastaminen

Se voi olla kevyttä tai raskasta, kunhan liikkuu pitkin päivää (paitsi kipeänä). Paikoilleen jämähtäminen ei ole hyväksi kropalle, sillä silloin kroppa jämähtää myös. Raskaan liikunnan lisääminen toki kiihdyttää aineenvaihduntaa, myös levossa, mutta kevytkin liikunta pitkin päivää pitää aineenvaihduntaa yllä. 


4. Uni

Mitä väsyneempi ihminen on, sitä enemmän on ruokahalua. Ja jos on väsynyt, ei välttämättä jaksa tehdä kunnollista ruokaa, jolloin tyydytään nopeisiin ja helppoihin ratkaisuihin. Huono uni sotkee ja alentaa jonkin verran seuraavan päivän aineenvaihduntaa. 


5. Kofeiini

Kahvin ja tarkemmin vielä kahvin sisältämän kofeiinin avulla voidaan kiihdyttää aineenvaihduntaa.  Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kahvia tulisi juoda litratolkulla koko päivän, vaan pieninä määrinä nautittuna. Elimistö tottuu suurina määrinä nautittuna kofeiiniin, joten teho heikkenee sen myötä. Kohtuudella siis :)


6. Sokerin välttäminen

Liika sokeri nostaa kehon insuliinitasoja, joka puolestaan viestittää aineenvaihdunnalle, että stoppiastoppia. Mutta  liika sokeri on myös muutenkin huonoksi elimistölle ja kropalle, joten kun vain muistaa terveellisen ja monipuolisen ruokavalion niin bueno!


7. ÄLÄ STRESSAA

Helpommin sanottu kuin tehty, trust me, I know. Kortisoli on huonoksi aineenvaihdunnalle. Stressi saa kehon tuottamaan kortisolia. Kroppa joutuu hidastamaan elintoimintojaan, koska se yrittää suojella itseään liialta rasittumiselta. Muista siis vaalia ja kuunnella omia tuntemuksia ja omaa kroppaa. Ota päiviin pieniä hengähdyshetkiä :) 






Näiden myötä oikein ihanaa JOULUKUUTA kaikille <3

PS. 24 päivää jouluun <3 





Love Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti