sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Maaliskuun haaste - OSA 2















Viime sunnuntaina aloittelin hyvinvointiin/ravintoon liittyvää postaus-sarjaa, jossa tuon joka sunnuntai maaliskuun ajan palasia kohti hyvinvoivaa kokonaisuutta. Ensimmäisessä osassa keskityttiin ateriarytmin säännöllisyyteen. Kuinkas moni kiinnitti huomiota tällä kuluvalla viikolla tähän? ;) Ensimmäiseen osaan pääset täältä.

Sitä ei muuten turhaan sanota, että suolisto on tärkeässä osassa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Itse ainakin oon huomannut, että jokin ruoka-aine (tai joku :D) ei sovi mulle. Nyt on ollut mahassa jo jonkin aikaa tosi epämiellyttävä tunne (turvotusta yms.)... Jos mahassa/suolistossa on epämiellyttävä tunne, se heijastuu yleensä koko kroppaan ja tunteisiin. Pidetäänhän siis suolisto kunnossa, sillä jatkuva turvotus, paineen tunne yms. ei ole normaalia! 





Mutta sitten itse asiaan. Tämän postauksen tarkoitus on saada sut kiinnittämään huomiota ravintoaineiden laatuun ja siihen, että syödään värikkäästi. Kun säännöllisyys on kunnossa, ruvetaan kiinnittämään huomiota ruoan laatuun. Ruoan laadulla on paljon merkitystä muun muassa harjoituksien tulosten saavuttamisessa sekä arjessa jaksamisessa. 

Ravintoaineet jaetaan energia- ja suojaravintoaineisiinEnergiaravintoaineet ovat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat. Nämä ravintoaineet auttavat jaksamaan, sillä ne ovat kuin elimistön polttoainetta. Jos polttoaine ei ole laadukasta, voiko tuloksetkaan olla? Ehkä jossain määrin joo, mutta tulokset voisivat olla paremmatkin, mikäli polttoaine on laadukasta. Suojaravintoaineet ovat vitamiinit ja kivennäisaineet. Monipuolisen ja laadukkaan ravinnon syönnillä turvataan suojaravintoaineiden riittävä saanti. Tarvittaessa voi syödä joitain vitamiinilisiä. 

Kiinnitä huomiota hiilihydraateissa siihen, että jotkut sisältävät runsaasti kuituja ja jotkut taas paljon sokeria. Hiilihydraatteja tarvitset liikuntaan ja arjessa jaksamiseen, joten laadukkailla valinnoilla vältämme turhaa sokeria. Hiilihydraatin lähteenä ovat muun muassa täysjyväviljatuotteet, kasvikset, hedelmät ja marjat. 


Proteiineissa kiinnitä huomiota siihen, että elimistö tarvitsee sitä rakennusaineenaan. Harjoittelussa kehittymiseen ja siitä palautumiseen tarvitaan tätä rakennusainetta. Päälähteinä ovat liha, kana, kala, kananmuna ja maitotuotteet, myös palkokasvit. Paljon on muitakin kasviproteiineja kuin palkokasvit, kuten tofu, härkis ja nyhtökaura. 
Syöthän proteiinia päivittäin, sillä elimistö ei varastoi sitä! 

Rasvoissa on paljon energiaa, joten olehan tarkka mitä rasvaa käytät. Se on kuitenkin olennainen osa terveellistä ruokavaliota, joten sitä ei pois kannata jättää ;) Kovaa rasvaa tulee välttää ja pehmeää rasvaa suosia. Pehmeää rasvaa saat muun muassa oliivi- ja rypsiöljystä, rasvaisesta kalasta ja pähkinöistä.  

Suojaravintoaineiden saannin suojaat, kun syöt värikkäästi jokaisella aterialla ;) 


Eli mikä se haaste on? Kiinnitä huomiota laadukkaisiin ravintoaineisiin eli yllämainittuihin ja syö niin värikkäästi kuin pystyt! Muista vielä ylläpitää säännöllistä ateriarytmiä ja huomaa ero! Vaikka asiaa ja asioita joihin tulee kiinnittää huomiota on paljon, ei toteuttaminen ole vaikeaa :) Se on se tahto ja asenne, jolla pääset onnistumiseen! 





Mahtia sunnuntai-illan jatkoa tyypit ♡



Love Sanna








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti